Публикувано във факти.бг:

Купуването на право на ползване на къща или апартамент в туристически комплекс за почивка за определен период през годината, известно още като таймшеър, става все по-популярно по българското Черноморие. Собствениците са предимно българи, които са решили да инвестират в недвижими имоти и да печелят от тях. Възникват обаче и някои проблеми и дори измами. От Европейския потребителски център (ЕПЦ) сигнализират за все по-чести оплаквания от страна на потребители. „Те са станали жертва на съмнителни практики за продажби с ваканционни клубни сертификати. Разхождайки се по плажа или отивайки на екскурзия на приятна дестинация туристите могат да попаднат на търговски представители, които им предлагат възможности за теглене на скреч карти с награда. Разбира се, те винаги печелят. За да си вземе наградата, обаче човек трябва да се включи в обиколка с екскурзовод в луксозен хотелски комплекс на фона на дълга и агресивна търговска презентация”, съобщават от ЕПЦ.

Предлага се опция за VIP сертификат, като на потребителя се внушава, че цената на имота е висока само в началото, а постепенно намалява. Така човек се уверява, че попада на изгодна сделка, но време да се прочете договорът на спокойствие няма. След подписването на договора туристите трябва незабавно да направят авансово плащане.

В някои от Европейските потребителски центрове в мрежата ни ECC-Net жертви са се оплаквали, че дори били придружавани до банкомата, за да изтеглят пари. В жалбата си до ЕПЦ България един от потребителите разказва, че е имал не повече от 30 минути, за да прегледа предварителния договор, който бил на английски език, в него нямало общи срокове и условия. Човекът плащал няколко вноски, като не получавал платежни документи. Договорът получил едва няколко месеца по-късно, пак на английски език, като се оказало, че трябва да плаща и такси, за които той не бил уведомен по време на презентацията.

Какво трябва да знаете?

– Ако договорът включва „ограничени наличности“, може да се получи така, че апартаментът никога не е свободен, когато искате да го ползвате.

– Когато не можете да използвате ваучера (например поради заболяване), губите авансовото плащане.

– Цената за ваканционните сертификати е много висока, като в тях не се включват самолетни билети, трансфер до мястото, както и храна и напитки.

Как да се защитите?

– Независимо колко привлекателна е наградата в една такава томбола, не се увличайте и не взимайте подобна скреч карта. Не отивайте на представянето на продажбите.

– Ако все пак отидете и гледате презентация – не подписвайте договор! Не плащайте нищо! Не може да бъдете принудени да платите предварително депозит – вземете договора вкъщи и го прочетете на спокойствие, преди да се съгласите и да сложите своя подпис на листа.

– Ако все пак подпишете, но размислите, имате 14 дни от подписването на контракта, за да го анулирате безплатно.

– В случай че имате проблеми с ваканционен клуб в друга държава от ЕС, Исландия и Норвегия, то може да се обърнете за съвет и безплатна помощ към ЕПЦ България.