Обезценяването на лирата насочи чуждестранния интерес към недвижимите имоти в страната

 

Инвеститорите в недвижими имоти се насочват все по-осезаемо към Турция. Обезценяването на турската лира е една от основните причини за този голям интерес на купувачите, съобщава delano.lu.

На някои места в страната се наблюдава рязък спад в цените на жилищата с около 18 000 паунда за един месец! Анализатори коментират, че ако за турците и постоянните жители колапсът на турската валута е трагедия, то за тези, които имат капитал в долари, паунда или евро, ситуацията е много изгодна, съобщава порталът Domaza.bg.

През август 2017г. 1 паунд се е обменял за 4,5 турски лири. Сега, година по-късно, съотношението е 1 към малко по-малко от 9, което веднага предизвиква златна треска, смятат турски експерти по недвижими имоти. Тази седмица директните полети от Близкия изток до Истанбул са били напълно резервирани, тъй като инвеститорите от висок клас са се насочили натам в търсене на изгодни сделки. Турците, живеещи в Германия и другаде по света, също се опитват да използват кризата, за да се снабдят с имоти.

Агентите, които продават имоти в южните турски курорти Бодрум и Мармарис, съобщават за огромен интерес. Апартаментите с басейни, продавани за 500 000 паунда преди година, през изминалата седмица са били намалени до 350 000 лири. Двустайните апартаменти се предлагат под 40 000 паунда на тези, които могат да действат незабавно, допълват брокерите. Очаква се в скоро време цените на имотния пазар да започнат да се покачват масово, за да компенсират ниската валутна стойност. Някои строители вече завишават стойността на новопостроените имоти с до 20%.

Източник: www.economic.bg